Mat er en viktig innfallsvinkel for å bli kjent med et nytt folk i et nytt land!
Lær deg å lage tradisjonell polsk og tysk mat!
Sett av en ettermiddag eller to til å prøve ut våre polske og tyske tradisjonelle matoppskrifter!
Polske retter
Gulasj 3- 4 personer
Ingredienser:
Man kan bruke forskjellige sorter kjøtt, f.eks oksekjøtt el svinekjøtt
400 gram kjøtt
2 løk i skiver
2 ss margarin
Salt / Pepper
1 dl tomatpuré
1 - 2 dl vann / kjøttkraft
Koketid 45 – 60 min
Slik gjør du:
- Skjær kjøttet i terninger
- Brun løk og kjøtt i smør
- Krydre
- Tilsett tomatpuré og spe med væske
- La retten koke under lokk på svak varme
- Smak til
Server med kokte poteter, kokt ris eller spagetti og salat
”Pletter” med epleskiver
2 egg
3 dl hvetemel
6 dl melk
1,5 ts salt
(1 – 2 ts sukker)
Slik gjør du:
- Visp sammen eggene og litt av melken
- Tilsett melet og visp til en jevn røre
- Bland i resten av melken, salt og eventuelt sukker
- La røren svelle ca 20 – 30 minutter
- Mens deigen hever, skrell eplene, fjern kjernene og skjær dem i skiver på ca 1 cm
- Bland eplene med deigen
- Smelt smør eller margarin i en stekepanne
- Med en skje legges røren med eplene i stekepannen
- Stek små pletter gylne på begge sider
Plettene serveres nystekte med melisdryss, rørte bær eller syltetøy
Grønnsakssuppe 3-4 personer
Ingredienser:
1 - 1,5 buljongterning
2 gulrøtter
Halv puré
2 hg blomkål
1 hg grønne erter
3 poteter
2 dl matfløte
1 ss mel
Salt, pepper, persille
Slik gjør du:
- Gulrøtter raspes i små biter. Puré vaskes og skjæres i skiver
- Kok opp buljongen, legg i gulrøtter og puré
- Blomkål deles i små buketter og legges i gryten
- Deretter følger ertene
- Poteter skrelles og deles i små terninger og deretter i gryten
- Smak til med salt og pepper
- Kok til grønnsakene er myke
- Lag jevning ved å blande matfløte og litt mel
- Ha jevningen i suppen
Ved servering, dryss fersk persille over suppen. Server med brød.
Vil du vite mer om kaffe og te?
"Verden gjennom kaffe og te"