Til eleven - forarbeid

 
 

En liten guide

Som forberedelse til det dere skal oppleve på tur, kan det være lurt å lære litt om landene dere skal besøke og hva som skjedde der. På denne siden finner dere ungdommers egne tips til hvordan dere kan forberede dere til reisen dere skal ut på.

Det er mange måter å forberede seg på. Dere kan begynne med å besøke en eldre person i deres lokalsamfunn, kanskje en bestemor eller en bestefar som dere tror levde under den andre verdenskrig. Mennesker som husker noe fra hvordan det var å være ung på den tiden kaller vi for tidsvitner, og deres fortellinger kan lære dere noe om det dere opplever på tur. 

I dag finnes det veldig mange filmer og bøker som kan gi dere en god start til å forstå det dere vil oppleve på tur. Vi anbefaler Schindlers Liste fra 1993 som første film.

Klikk deg inn på kunnskapsverktøy, under bøker eller filmer, for flere tips!
Vår liste over bøker og filmer er hele tiden åpen for gode forslag! Send oss dine forslag.

Mat er en viktig innfallsvinkel for å bli kjent med et nytt folk i et nytt land!
Lær deg å lage tradisjonell polsk og tysk mat!

Sett av en ettermiddag eller to til å prøve ut våre polske og tyske tradisjonelle matoppskrifter!

Polske retter

Gulasj 3- 4 personer
Ingredienser:
Man kan bruke forskjellige sorter kjøtt, f.eks oksekjøtt el svinekjøtt
400 gram kjøtt
2 løk i skiver
2 ss margarin
Salt / Pepper
1 dl tomatpuré
1 - 2 dl vann / kjøttkraft
Koketid 45 – 60 min

Slik gjør du:
- Skjær kjøttet i terninger
- Brun løk og kjøtt i smør
- Krydre
- Tilsett tomatpuré og spe med væske
- La retten koke under lokk på svak varme
- Smak til

Server med kokte poteter, kokt ris eller spagetti og salat

”Pletter” med epleskiver
2 egg
3 dl hvetemel
6 dl melk
1,5 ts salt
(1 – 2 ts sukker)

Slik gjør du:
- Visp sammen eggene og litt av melken
- Tilsett melet og visp til en jevn røre
- Bland i resten av melken, salt og eventuelt sukker
- La røren svelle ca 20 – 30 minutter
- Mens deigen hever, skrell eplene, fjern kjernene og skjær dem i skiver på ca 1 cm
- Bland eplene med deigen
- Smelt smør eller margarin i en stekepanne
- Med en skje legges røren med eplene i stekepannen
- Stek små pletter gylne på begge sider

Plettene serveres nystekte med melisdryss, rørte bær eller syltetøy

Grønnsakssuppe 3-4 personer
Ingredienser:
1 - 1,5 buljongterning
2 gulrøtter
Halv puré
2 hg blomkål
1 hg grønne erter
3 poteter
2 dl matfløte
1 ss mel
Salt, pepper, persille

Slik gjør du:
- Gulrøtter raspes i små biter. Puré vaskes og skjæres i skiver
- Kok opp buljongen, legg i gulrøtter og puré
- Blomkål deles i små buketter og legges i gryten
- Deretter følger ertene
- Poteter skrelles og deles i små terninger og deretter i gryten
- Smak til med salt og pepper
- Kok til grønnsakene er myke
- Lag jevning ved å blande matfløte og litt mel
- Ha jevningen i suppen
Ved servering, dryss fersk persille over suppen. Server med brød.

Vil du vite mer om kaffe og te?Link
"Verden gjennom kaffe og te"

Tips til bøker som fokuserer på kritisk litteratur om globalisering, storpolitikk, utviklingsproblematikk og klimautfordringer:

Tronsmowww.tronsmo.no

 

Tips til bøker om bl.a tidsvitner fra 2.verdenskrig:

Tronsmo Aktive Fredsforlag